Velké odborné konference a setkání

TVIP 2025 – Týden výzkumu a inovací pro praxi a životní prostředí

● Hustopeče (Hotel Amande) | ●● 14.–16. října 2025

Jedna z nejvýznamnějších ekologických akcí roku. Odborníci z akademické i firemní sféry tu řešili cirkulární ekonomiku, odpadové hospodářství i omezení potravinových ztrát. www.cemc.cz

Symposium Odpadové fórum 2025

● Hustopeče | ●● 14.–16. října 2025

Součást TVIPu zaměřená na praktické postupy při nakládání s odpady, včetně bioodpadu a potravinových zbytků. Diskuse ukázaly, jak mohou města i firmy zefektivnit své procesy. www.tretiruka.cz

Osvětové akce a semináře

Světový den jídla 2025 (World Food Day)

● celá ČR | ●● 16. října 2025

Tradiční mezinárodní den věnovaný tématu hladu a plýtvání jídlem. V Česku probíhaly vzdělávací akce na školách i v neziskovém sektoru, které motivovaly k zodpovědné spotřebě. www.enviweb.cz

Seminář „Budoucnost na talíři“ ke Světovému dni výživy

● Ministerstvo zemědělství, Praha | ●● 17. října 2025

Společnost pro výživu a MZe uspořádaly seminář o inovacích v zemědělství a výživě. Diskutovalo se o udržitelné produkci i omezení plýtvání potravinami v potravinovém řetězci. www.vyzivaspol.cz

Konference „Životní prostředí – prostředí pro život 2025“ (CENIA)

● Praha | ●● 23.–24. října 2025

Dvoudenní odborná konference přinesla sekci o odpadech a cirkulární ekonomice. Řešila i otázky využití bioodpadu a potravinových zbytků. www.cenia.gov.cz

Regionální a komunitní iniciativy

Workshop „Jak učit děti neplýtvat potravinami?“

● Brno | ●● 6. října 2025

Praktické školení pro učitele základních škol. Účastníci se naučili, jak témata zodpovědné spotřeby a udržitelnosti začlenit do výuky. www.vim-jmk.cz

Den zdraví s Potravinovou bankou Olomouc

● Olomouc | ●● 10. října 2025

Komunitní den u příležitosti 10 let fungování potravinové banky. Návštěvníci se dozvěděli, jak omezit plýtvání v domácnostech, a zapojili se do workshopů o zdravém vaření. www.pbolomouc.cz

Kompost Fórum 2025 – Technologický den

● Ponětovice (Jihomoravský kraj) | ●● 29. října 2025

Praktická část třídenní odborné akce zaměřená na kompostování bioodpadu a potravinových zbytků. Ukázky moderních technologií i příklady z praxe. www.zeraagency.eu

Diskuse, výzvy a mediální iniciativy

Networking a kulaté stoly k udržitelnosti – dopady do praxe retailu a gastronomie

● Praha a online | ●● říjen 2025

Navazující workshopy po Sustainability Summitu představily příklady dobré praxe z gastronomie a maloobchodu. Témata: záchrana přebytků jídla, aplikace typu Nesnězeno či spolupráce s potravinovými bankami. www.sustainabilitysummit.cz

Iniciativa „EU velí omezit plýtvání“

● online | ●● 9. října 2025

Evropská výzva k omezení potravinového odpadu vyvolala v Česku zájem médií i firem. Následně vzniklo několik regionálních projektů zaměřených na prevenci potravinových ztrát. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potravinovy-odpad-europarlament.A251008_162934_ekonomika_ven

Shrnutí

Říjen 2025 potvrdil, že téma omezení plýtvání potravinami se v Česku posouvá z okrajového do hlavního proudu. Na velkých konferencích se řešila legislativa a inovace, v regionech se pracovalo s veřejností a školami. Společným jmenovatelem všech akcí bylo ukázat, že každý krok směrem k úctě k jídlu má smysl.