Pravidla pro zacházení s gastro odpadem jsou rozptýlena v různých zákonech a nařízeních, včetně legislativy týkající se veřejného zdraví, hygieny nebo dokonce předpisů Ministerstva zemědělství. Tato právní opatření se primárně zaměřují na objem produkovaného odpadu, s tím související hygienická rizika a výzvy při jeho uchovávání, a také stanovují povinnosti pro provozovatele a sankce za jejich nedodržování.

Je důležité se seznámit s legislativou týkající se hygieny ve spojení s potravinovým průmyslem. Existuje celá řada zákonů, které se touto tematikou zabývají, jako například zákon o ochraně veřejného zdraví nebo hygienické předpisy ministerstva zdravotnictví. Tyto zákony zakazují použití potravin, které prošly již jednou zpracováním a v některých případech i opětovné ohřívání pokrmů. I když tyto předpisy přímo neregulují odpad z pohostinství, naznačují, že opětovné využití tohoto odpadu je zakázáno, včetně jeho odnosu z provozovny nebo dalšího zpracování. Podobně je zakázáno využít tento odpad jako krmivo pro zvířata, s cílem zabránit šíření infekcí a nemocí, protože odpad z pohostinství je ideálním prostředím pro růst bakterií a virů.

Speciální pravidla se vztahují také na skladování a likvidaci tohoto druhu odpadu, která jsou stanovena zákonem o odpadech a jeho prováděcími nařízeními. Majitelé musí zabezpečit, aby odpad byl správně uskladněn v uzavíratelných kontejnerech, což má zabránit kontaminaci a šíření nákaz. Tyto kontejnery je třeba pravidelně čistit a vyvážet. Firmy zpracovávající odpad často nabízí služby spojené s odvozem a likvidací odpadu a pronájmem kontejnerů. Dále je nutné, aby provozovatelé oddělovali určité složky odpadu, jako jsou jedlé tuky a oleje, které musí mít svůj vlastní kontejner kvůli specifické povaze.

Právní předpisy také striktně upravují likvidaci odpadu z pohostinství. Zakazují dlouhodobé skladování a odvoz na skládky kvůli riziku akumulace nežádoucích plynů a chemických procesů. Dále je zakázáno drtit tento odpad v domácích drtičích nebo jeho vypouštění do kanalizace. Povolené možnosti likvidace zahrnují kompostování nebo zpracování v bioplynových stanicích, což umožňuje využití plynu pro výrobu energie. Kompostování, které může být prováděno přímo provozovateli, je preferovaným způsobem likvidace, ale vyžaduje dodržení legislativy a hygienických pravidel.

Nad dodržováním pravidel pro zacházení s odpadem z pohostinství dohlíží Česká inspekce životního prostředí a obecní úřady, které mohou uložit vysoké sankce za jejich porušení. Hygienická pravidla kontrolují krajské hygienické stanice, které mohou rovněž ukládat vysoké pokuty, a kontroly mohou být jak ohlášené, tak neohlášené.

Z toho vyplývá, že provozovatelé stravovacích služeb musejí dodržovat mnoho povinností podle české legislativy a čelit vysokým sankcím za jejich nedodržení. Vzhledem k tomu, že regulace odpadů je obsáhlá a podléhá kontrole, je důležité se s ní důkladně seznámit a dbát na dodržování zákonných povinností.

(red)