Na setkání pracovní skupiny pro udržitelnost při Svazu obchodu a cestovního ruchu dne 3. září 2024 byl představen Food Waste Institut (FWI). Byl založen v reakci na stále narůstající problém plýtvání potravinami, který má negativní dopady nejen na životní prostředí, ale také na ekonomiku a společnost jako celek. Pracovní skupina byla seznámena s tím, že FWI slouží jako platforma, která propojuje různé zainteresované strany zabývající se plýtvání potravinami, včetně akademických pracovníků, obcí, výrobců, distributorů i prodejců potravin. Tímto způsobem bude možné společnými silami pracovat na snižování množství potravinového odpadu a postupně dosáhnout udržitelnějšího a efektivnějšího potravinového systému.

Lea Kubíčková, která FWI na setkání zastupovala, zdůraznila, že institut usiluje o centralizaci a sdílení dat o plýtvání potravinami na jedné platformě. Díky tomu budou mít všechny zainteresované strany snadný přístup k relevantním informacím. Spolupráce všech stran je klíčová pro úspěšnou implementaci opatření, která povedou ke snížení plýtvání. Institut se rovněž zaměří na osvětu, jejímž cílem bude zvýšit povědomí o problému plýtvání potravinami prostřednictvím propagace informací a vzdělávacích programů. Ty by měly propojit laickou i odbornou veřejnost a umožní sdílení osvědčených postupů.

Během setkání také proběhla odborná debata na téma návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o odpadech, která by změnila stávající směrnici 2008/98/ES. Diskuse se zaměřila zejména na problematiku stanovení referenčního roku pro cíle v oblasti snižování množství potravinového odpadu. Účastníci se shodli na tom, že stanovení roku 2020 jako referenčního roku pro snížení potravinového odpadu by bylo problematické v případě, že společný cíl bude podle směrnice stanoven pro maloobchodníky a domácnosti. Mnoho prodejců potravin uvádí, že již v uplynulých letech výrazně snížilo množství vyplýtvaných potravin (mnohdy i o 50–60 %). Stanovení referenčního roku 2020 pro snižování množství potravinového odpadu o polovinu by tedy nedávalo zcela smysl. Z debaty vyplynulo, že je třeba celou situaci pečlivě zvážit a stanovit realistické cíle, které budou odpovídat aktuálním podmínkám a úspěchům v oblasti snižování plýtvání potravinami.