Přeskočit na obsah
Food Waste Institut LogoFood Waste Institut LogoFood Waste Institut Logo
  • Úvod
  • Aktuality
  • Praktické rady
  • Analýzy a studie
  • Články
  • Partneři
  • O nás
  • Kontakt
 Avada Accountant Demo
  • (555) 802-1234
  • Email Us
  • Úvod
  • Aktuality
  • Praktické rady
  • Analýzy a studie
  • Články
  • Partneři
  • O nás
  • Kontakt

Analýzy a studie

Hloubkové analýzy a studie o plýtvání potravinami, jejich dopadech a řešeních. Odborné podklady pro efektivní změny v potravinovém systému.

  • 21. 3. 2025Analýzy a studie

    Výživa, plýtvání potravinami a obaly ve školním stravování: Cesta k udržitelnější budoucnosti

    Školní jídelny a kantýny hrají zásadní roli v utváření stravovacích návyků studentů. Jak ale ukázala pilotní studie provedená na střední škole v Irsku, současná situace je alarmující. Nadměrné plýtvání potravinami, špatná kvalita nabízených pokrmů a neefektivní nakládání s odpadem vytvářejí závažné zdravotní i environmentální problémy. Studenti, kteří se aktivně zapojili do výzkumu, nejen že odhalili hlavní nedostatky, ale také navrhli konkrétní opatření pro udržitelnější přístup ke školnímu stravování.

    Číst dále
  • 26. 2. 2025Analýzy a studie

    Jak snížit plýtvání zbytky potravin v domácnostech? Studie odhaluje klíčové faktory a řešení

    Plýtvání potravinami je závažným problémem, který má ekologické, ekonomické i sociální dopady. Nová australská studie ukazuje, že klíčovou roli hrají motivace, schopnosti a dostupné možnosti spotřebitelů. Jaké faktory nejvíce ovlivňují hospodaření se zbytky potravin a jaké strategie mohou pomoci snížit jejich plýtvání?

    Číst dále
  • 31. 10. 2024Analýzy a studie

    Produkce potravinového odpadu v domácnostech v zemích s vysokými příjmy: souhrnný přehled a analýza mezi lety 2010 a 2022

    Přestože existuje velké množství výzkumů týkajících se potravinového odpadu v domácnostech, značná část z nich přináší zjištění, která nejsou srovnatelná a obecně přenositelná. Důvodem je zejména to, že jsou omezeny na jednotlivé země nebo regiony. Výsledky také často vykazují značnou variabilitu a nesoulad mezi jednotlivými studiemi. Irští vědci se rozhodli sloučit jednotlivé studie do širších přehledů studií a objasnit základní důvody těchto rozdílů mezi studiemi.

    Číst dále
  • 14. 10. 2024Analýzy a studie

    Jaké techniky postrčení fungují při změně chování v oblasti plýtvání potravinami na úrovni spotřebitelů? Systematický přehled

    Pro přechod od současného stavu vysokého množství potravinového odpadu v domácnostech k udržitelnější budoucnosti musíme změnit svoje chování. Pobídky přitom fungují daleko lépe než rozkazy a zákazy.

    Číst dále
  • 7. 10. 2024Analýzy a studie

    Průzkum chování spotřebitelů při plýtvání potravinami: rozšířená teorie plánovaného chování na vzorku turecké populace

    Plýtvání potravinami má závažné environmentální, sociální a ekonomické důsledky. Záměr neplýtvat potravinami a chování spotřebitelů v této oblasti ovlivňuje hned několik faktorů. Vědci z turecké Bandırma Onyedi Eylül University se je pokusili vysvětlit pomocí rozšířené teorie plánovaného chování, která považuje záměr jako primární antecedent chování.

    Číst dále
  • 30. 9. 2024Analýzy a studie

    Nakládání s potravinovým odpadem během pandemie covid-19 – modelový příklad ze Španělska

    Onemocnění covid-19, jehož pandemie v letech 2019–2021 ochromila a téměř zastavila celý svět, nám do jisté míry dala příležitost přehodnotit životní styl založený na nadměrné spotřebě. Tato studie nám může poskytnout cenné poznatky, které lze extrapolovat i na jiné regionální kontexty, abychom se mohli účinně připravit na budoucí krizové situace.

    Číst dále
  • 23. 9. 2024Analýzy a studie

    Přístup spotřebitelů k plýtvání potravinami – studie z Kataru

    Většinu území Kataru pokrývá vápencová poušť téměř bez vegetace, zemědělsky je využíváno pouze 2,5 procenta rozlohy země. Jako země s omezenými zemědělskými zdroji je Katar závislý na dovozu potravin ze zahraničí a problematika plýtvání potravinami zde silně rezonuje.

    Číst dále
  • 16. 9. 2024Analýzy a studie

    Analýza chování amerických domácností při hospodaření s potravinami během pandemie

    V roce 2020 celý svět zachvátila pandemie onemocnění covid-19, která následně podnítila značný zájem o odolnost potravinových systémů ve Spojených státech a dalších zemích. Stranou všeobecné pozornosti ale zůstal poslední článek potravinového systému – jednotlivé domácnosti.

    Číst dále
  • 9. 9. 2024Analýzy a studie

    Jak řecké domácnosti přistupují k problematice plýtvání potravinami?

    Předcházení vzniku potravinového odpadu je celosvětově naléhavou politickou prioritou. Řada studií prokázala, že ve vyspělých zemích jsou domácnosti hlavními producenty potravinového odpadu v celém potravinovém řetězci a jsou zodpovědné za zhruba polovinu vyhozených poživatelných potravin.

    Číst dále
12Další
Food Waste Institut LogoFood Waste Institut LogoFood Waste Institut Logo

FOOD WASTE INSTITUT, z.s.

Jak zastavit plýtvání potravinami? Klíčová je změna myšlení.

Zemědělská 1665/1,
Černá Pole, 613 00 Brno

O plýtvání potravinami

  • Úvod
  • Aktuality
  • Praktické rady
  • Analýzy a studie
  • Články
  • Partneři
  • O nás
  • Kontakt

© 2025 • Všechna práva vyhrazena FOOD WASTE INSTITUT, z.s. • Designed by DIRECTIVE

Nahoru
Page load link
Spravovat Souhlas
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}