Podle FAO, agentury OSN pro potraviny, zhruba jedna třetina celosvětově vyrobených potravin není využita a stává se odpadem. V rámci EU se každý rok zahodí přibližně 59 milionů tun jídla, což je ekvivalent 131 kg na osobu.

Neefektivní postupy při manipulaci s potravinami a jejich konzumace mají také významný vliv na životní prostředí. Snížením ztrát a plýtvání potravinami tak můžeme přispět k boji proti hladu i změnám klimatu.

EU a její členové přijímají specifické kroky k prevenci ztrát a nepotřebné spotřeby potravin. Když je nevyhnutelné, že dojde k ztrátám, usilují o to, aby potraviny byly znovu použity, recyklovány nebo jinak efektivně využity. Klíčové principy jsou zahrnuty ve směrnici EU o odpadech. Další kroky ke snížení marnění potravin zahrnují využití přebytečných potravinářských produktů pro jiné účely, jako jsou krmiva nebo kompost.

Důkladnější monitoring plýtvání potravin zvyšuje veřejné povědomí, lepší pochopení a využívání datových označení „Spotřebujte do“ a „Minimální trvanlivost“ mezi spotřebiteli usnadnění darování neprodaných potravinářských produktů charitativním organizacím.

Ministři zemědělství a rybolovu pravidelně posuzují dosažený pokrok v realizaci politických závěrů. Na základě těchto hodnocení se kompiluje seznam iniciativ, které členské země implementují. Například rozšíření seznamu potravin, které nemusí mít uvedeno datum minimální trvanlivosti, podpora darování jídla a nová pravidla pro klasifikaci odpadů. Ministři také sledují, jak členské státy přijímají a aplikují hierarchii způsobů nakládání s odpady (tj. předcházení vzniku odpadu, opětovné využití, recyklace a další využití).

EU potvrdila svůj slib snížit plýtvání potravin na maloobchodní a konzumní úrovni dle cílů OSN pro udržitelný rozvoj o 50 % do roku 2030. Následující rok Komise zavedla řadu politických iniciativ a nástrojů zaměřených na omezování ztrát a marnotratnosti potravin, jako součást akčního plánu pro cirkulární ekonomiku a strategie „Od zemědělce ke spotřebiteli“, které jsou klíčovými součástmi Zelené dohody.

V červenci 2023 Evropská komise představila návrh na revizi směrnice EU o odpadech, která obsahuje nové cíle EU na rok 2030 pro snížení plýtvání potravinami. Návrh je nyní v procesu schvalování Radou.

Více naleznete zde

(red)