Co oči nevidí, to srdce nebolí
Znáte to – přijdete do obchodu a vidíte kolem sebe spoustu lákadel, akcí, slev a rodinných balení. Snadněji pak nakoupíte víc, než kolik skutečně potřebujete a spotřebujete. Naučte se jezdit pro větší nákupy jen jednou týdně a nakupujte podle přesného seznamu.
Máš velké oči, říkávala maminka
Nebudeme si nic nalhávat, většina z nás si často na talíř naloží víc, než zvládne sníst. A zbytky pak letí do koše. Co ale takhle zkusit dát si menší porci? Vždycky si přece můžeme přidat.
Bejby nebude sedět v koutě
Nesnědené jídlo často končí vzadu v lednici, kde smutně čeká, až se zkazí a my ho vyhodíme. Umístěte ho pěkně dopředu, aby si ho při nájezdu na lednici každý všiml na první pohled.
Starý oběd v novém kabátku
Ne nadarmo se říká, že nejlepší jídla bývají ze zbytků. Popusťte uzdu své fantazii a experimentujte. Z nedělní pečeně můžete vykouzlit třeba báječnou pomazánku na chléb a ze zelí zase zelnou polévku.
Ani kapka nazmar
Kvůli neprůhlednému obalu mnohdy nevědomky vyhodíme i to, co by se dalo ještě zužitkovat. Proto je vhodnější v obchodě vybírat omáčky v průhledných obalech, abychom dobře viděli, zda už jsme s ní opravdu na dně.
Důvěřuj, ale prověřuj
Víte, jaký je rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem doporučené spotřeby? Minimální trvanlivostí se označují trvanlivé potraviny, které mohou být při správném skladování naprosto v pořádku a bezpečné pro konzumaci i po uvedeném datu. Datum spotřeby pak najdete na čerstvých potravinách, jako jsou mléčné výrobky nebo maso. Zde je třeba větší opatrnosti, protože se jedná o potraviny, které se rychle kazí. V každém případě zapojte smysly – oči, čich a chuť.
Celý článek si můžete přečíst zde.
Zdroj: www.kosik.cz