Tento článek je souhrnem nejdůležitějších poznatků z rozsáhlé studie The Food We Waste. V následujících článcích se budu věnovat strategiím pro minimalizaci plýtvání potravinami, způsobům zpracování bioodpadů v EU a následně možnostem domácího kompostování, zejména v bytovém prostředí. Plýtvání potravinami – podstatné body studie O studii Hlavním cílem studie bylo získat přehled o objemu bioodpadu a posoudit, zda by jeho separace od ostatního odpadu byla efektivní. Většina bioodpadu končí na skládkách, nebo je spalována. Jaké je cestě bioodpadu, který končí ve směsném odpadu, se dočtete v jednom z nadcházejících článků. Studie přinesla znepokojující zjištění, že 61 % vyhozených potravin mohlo být spotřebováno.

Výzkum proběhl v několika velkých městech Anglie a Walesu a zúčastnili se ho vybraní jednotlivci (celkově 2138). Odpad z domácností byl po určitou dobu posílán na třídící linky, kde pracovníci ručně třídili potravinové zbytky do kategorií a hodnotili, zda bylo jejich vyhození nevyhnutelné. Na základě shromážděných dat byla odhadnuta původní hmotnost a cena potravin (metodika je detailně popsána ve studii). Údaje o zakoupeném množství potravin byly převzaty ze studie, kterou jsem neměl možnost ověřit.

Z výsledků studie vyplývá, že více než polovině z vyhozeného jídla by se dalo zabránit, hlavně již při nákupu. Statistiky ukazují, že mnoho potravin končí v koši kvůli prošlému datu minimální trvanlivosti nebo proto, že si spotřebitelé až doma uvědomí, že danou potravinu nechtějí konzumovat. Domácnosti, které řádně třídí papír, plasty a další materiály, plýtvají potravinami o desetinu méně. To je podnětný argument do diskuse o smyslu třídění odpadu. Dá se předpokládat, že takové domácnosti jsou úspěšné i ve třídění dalších druhů odpadů. Mezi nejčastěji vyhazované potraviny po vaření patří rýže a těstoviny. Rýže se rovněž často objevuje jako zbytek na talíři. Je proto klíčové lépe plánovat nákupy a v obchodě se soustředit na skutečně potřebné zboží. Podrobnější postupy jak předcházet plýtvání potravinami jsou popsány v dalším článku. Děkuji za pozornost až do konce a pokud máte pocit, že by tento text měl být šířen dál, neváhejte jej sdílet.

Více tady

https://bejkuvmls.cz/plytvani-potravinami/