I když je snižování plýtvání potravinami ve fázi maloobchodu a spotřeby důležitým aspektem, velká část problému se odehrává mimo domácnosti a pulty prodejen. Daleko více potravin se totiž ztrácí během výroby a distribuce (1,5 miliard tun oproti 931 milionům tun). Zpráva Capgemini uvádí, že důvodem je nekoordinovaný přístup k řešení potravinového odpadu a ztrát v celém potravinovém řetězci.

Zatímco se maloobchodníci a výrobci potravin zaměřují na snížení plýtvání ve fázi prvotní logistiky (44 % maloobchodníků a 50 % výrobců) a při zpracování a balení potravin (43 % maloobchodníků, 46 % výrobců), mnohem méně subjektů věnuje stejnou pozornost samotné zemědělské produkci (22 % maloobchodníků a 23 % výrobců) nebo finálnímu skladování na konci potravinového řetězce (18 % maloobchodníků a 21 % výrobců). Přestože firmy z těchto oblastí usilují o redukci odpadu na počátku dodavatelského řetězce a v procesu balení, vzhledem k mezinárodnímu pohybu potravin je pro výrobce i prodejce často složité získat přehled, kde, kdy a v jakém množství dochází ke ztrátám a plýtvání potravinami.

„Technologie jako prediktivní analýzy, sledování teplot či efektivní správa zásob může podnikům pomoci zefektivnit procesy a snížit náklady. Flexibilní a chytré dodavatelské řetězce, včetně systémů pro sdílení dat a lepší kooperaci, mohou napomoci ke snížení ztrát. Firmy by měly stanovit cíle, sledovat pokrok a mít jasné procesy řízení, aby porozuměly příčinám plýtvání a našly cesty k řešení. Efektivní aplikace technologií umožňuje monitorovat a vyhodnocovat ztráty a minimalizovat je napříč celým hodnotovým řetězcem,“ říká Ondřej Valvoda, ředitel Capgemini ČR.

Více než tři ze čtyř organizací v průzkumu (77 %) se zavázaly k naplňování cílů udržitelného rozvoje OSN 12.3 (UN SDG 12.3). Tento rámec se zaměřuje na 50% snížení plýtvání potravinami na obyvatele v maloobchodě a u spotřebitelů a také na omezení ztrát potravin v rámci výrobních a dodavatelských řetězců, včetně ztrát po sklizni, do roku 2030. Pouze 15 % organizací však uvedlo, že svých cílů dosáhlo nebo je na dobré cestě.