Odhady naznačují, že v zemích s vysokými příjmy, jako jsou Spojené státy, může množství vyhozených potravin dosahovat až 40 % všech dostupných potravin. Většina tohoto odpadu pochází z domácností a podniků zaměřených na spotřebitele. Současně se stále více rozšiřují znalosti a informace o plýtvání potravinami; existuje však jen málo důkazů o tom, že by tyto abstraktní znalosti o plýtvání potravinami (tj. „plýtvání potravinami je problém“) vedly přímo ke snížení plýtvání potravinami v domácnostech. Lidé naopak uvádějí, že doma plýtvají potravinami stále. Částečně se tak děje kvůli pohodlí, obalům a nedostatku důvěry ve schopnost omezit plýtvání potravinami. Stále větší počet obcí a států zavádí opatření na odklonění potravinového odpadu z domácností. Jde o programy kompostování tzv. na ulici, ačkoli tyto programy představují výzvu z hlediska účasti a realizace. Zatímco mnoho programů odklonu potravinového odpadu se uskutečňuje v hustě osídlených regionech, porozumění nakládání s potravinovým odpadem ve venkovských regionech je méně prozkoumané.

Tato studie z roku 2018, financovaná z výzkumného grantu univerzity ve Vermontu, zkoumala, jak obyvatelé státu Vermont vnímají potravinový odpad a jejich současné i budoucí chování v této oblasti. Vědci se zaměřili na právě na Vermont, protože patří k nejvíce rurálním státům USA. Ze zjištění vyplývá, že více než polovina obyvatel podporuje zákaz skládek potravinového odpadu. Kromě toho téměř tři čtvrtiny obyvatel v současnosti kompostuje alespoň část svého potravinového odpadu a více než tři čtvrtiny to plánuje do budoucna. Naopak přibližně třetina obyvatel předpokládá, že bude v budoucnu využívat popelnice nebo program svozu kompostu, přičemž největší zájem o programy svozu popelnic mají obyvatelé městských okresů, nájemníci a ti, kteří v současnosti využívají popelnice. Tyto výsledky naznačují, že strategie nakládání s potravinovým odpadem ve venkovských regionech mohou být jiné než v hustě osídlených oblastech, zejména u programů, které mohou vyžadovat značné investice a mít omezenou účast vzhledem k popularitě domácího kompostování. V důsledku toho mohou být důležitou součástí nakládání s potravinovým odpadem na venkově větší investice do vzdělávání a infrastruktury pro kompostování na dvorku.

Vzhledem ke složitosti těchto problémů a kompromisů a k současnému nedostatku výzkumu v oblasti plýtvání potravinami na venkově by další výzkum mohl pomoci zaplnit důležité mezery v našich znalostech. Tento výzkum by se mohl zaměřit na hodnocení strategií nakládání s potravinovým odpadem a vnímání domácností v dalších venkovských regionech, aby se zjistilo, zda lze výsledky studie zobecnit. Významným přínosem by byl také interdisciplinární výzkum, který by mohl analyzovat kompromisy ve strategiích nakládání s potravinovým odpadem z hlediska nákladů a přínosů v oblasti dopravy a životního prostředí a který by pomohl venkovským obcím pochopit, které potenciální strategie nakládání s potravinovým odpadem by byly pro dané měřítko obce nejvhodnější.

Celou studii najdete zde.