Velké odborné konference a setkání
TVIP 2025 – Týden výzkumu a inovací pro praxi a životní prostředí
● Hustopeče (Hotel Amande) | ●● 14.–16. října 2025
Jedna z nejvýznamnějších ekologických akcí roku. Odborníci z akademické i firemní sféry tu řešili cirkulární ekonomiku, odpadové hospodářství i omezení potravinových ztrát. www.cemc.cz
Symposium Odpadové fórum 2025
● Hustopeče | ●● 14.–16. října 2025
Součást TVIPu zaměřená na praktické postupy při nakládání s odpady, včetně bioodpadu a potravinových zbytků. Diskuse ukázaly, jak mohou města i firmy zefektivnit své procesy. www.tretiruka.cz
Osvětové akce a semináře
Světový den jídla 2025 (World Food Day)
● celá ČR | ●● 16. října 2025
Tradiční mezinárodní den věnovaný tématu hladu a plýtvání jídlem. V Česku probíhaly vzdělávací akce na školách i v neziskovém sektoru, které motivovaly k zodpovědné spotřebě. www.enviweb.cz
Seminář „Budoucnost na talíři“ ke Světovému dni výživy
● Ministerstvo zemědělství, Praha | ●● 17. října 2025
Společnost pro výživu a MZe uspořádaly seminář o inovacích v zemědělství a výživě. Diskutovalo se o udržitelné produkci i omezení plýtvání potravinami v potravinovém řetězci. www.vyzivaspol.cz
Konference „Životní prostředí – prostředí pro život 2025“ (CENIA)
● Praha | ●● 23.–24. října 2025
Dvoudenní odborná konference přinesla sekci o odpadech a cirkulární ekonomice. Řešila i otázky využití bioodpadu a potravinových zbytků. www.cenia.gov.cz
Regionální a komunitní iniciativy
Workshop „Jak učit děti neplýtvat potravinami?“
● Brno | ●● 6. října 2025
Praktické školení pro učitele základních škol. Účastníci se naučili, jak témata zodpovědné spotřeby a udržitelnosti začlenit do výuky. www.vim-jmk.cz
Den zdraví s Potravinovou bankou Olomouc
● Olomouc | ●● 10. října 2025
Komunitní den u příležitosti 10 let fungování potravinové banky. Návštěvníci se dozvěděli, jak omezit plýtvání v domácnostech, a zapojili se do workshopů o zdravém vaření. www.pbolomouc.cz
Kompost Fórum 2025 – Technologický den
● Ponětovice (Jihomoravský kraj) | ●● 29. října 2025
Praktická část třídenní odborné akce zaměřená na kompostování bioodpadu a potravinových zbytků. Ukázky moderních technologií i příklady z praxe. www.zeraagency.eu
Diskuse, výzvy a mediální iniciativy
Networking a kulaté stoly k udržitelnosti – dopady do praxe retailu a gastronomie
● Praha a online | ●● říjen 2025
Navazující workshopy po Sustainability Summitu představily příklady dobré praxe z gastronomie a maloobchodu. Témata: záchrana přebytků jídla, aplikace typu Nesnězeno či spolupráce s potravinovými bankami. www.sustainabilitysummit.cz
Iniciativa „EU velí omezit plýtvání“
● online | ●● 9. října 2025
Evropská výzva k omezení potravinového odpadu vyvolala v Česku zájem médií i firem. Následně vzniklo několik regionálních projektů zaměřených na prevenci potravinových ztrát. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potravinovy-odpad-europarlament.A251008_162934_ekonomika_ven
Shrnutí
Říjen 2025 potvrdil, že téma omezení plýtvání potravinami se v Česku posouvá z okrajového do hlavního proudu. Na velkých konferencích se řešila legislativa a inovace, v regionech se pracovalo s veřejností a školami. Společným jmenovatelem všech akcí bylo ukázat, že každý krok směrem k úctě k jídlu má smysl.


