Adventní start s lehkostí: malé změny, velká úleva pro kuchyň i peněženku
S první adventní nedělí často přichází i jemné přenastavení domácího režimu. Uklízíme, plánujeme, zjišťujeme, co bude na sváteční stůl – a skoro si nevšimneme, že právě teď vzniká nejvíce zbytečného odpadu. Hlavně v podobě nedojedeného pečiva, zapomenutého ovoce a zeleniny nebo surovin, které nakoupíme „pro jistotu“.
Drobné návyky ale dokáží kouzlit: pravidelnější kontrola obsahu lednice, plánování porcí, dobré uskladnění a méně impulzivních nákupů. A přesně v tom mohou pomoct chytří textilní pomocníci, kteří zároveň udělají parádu a někomu radost pod stromečkem.
Dárky, co mají smysl: české vychytávky pro každou domácnost
Letos můžete darovat něco, co udělá radost nejen o Vánocích, ale celoročně. Dárky, které šetří potraviny i peníze, dávají velký smysl – a navíc se hodí i pro ty, kdo „už všechno mají“.
Zembag na brambory
Zembag vytváří bramborám ideální podmínky: tmu, prodyšnost a ochranu před klíčením. Díky tomu vydrží čerstvé i několik měsíců. A právě brambory jsou základní surovinou našeho nostalgického vlašského salátu – a mimochodem také surovinou, které v domácnostech tradičně zůstává po přípravě bramborového salátu ke štědrovečerní večeři. Kdo má Zembag, má pro přebytky skvělé místo a zároveň jistotu, že brambory nepřijdou nazmar.
Wrapáček© na pečivo
Pečivo zůstane ve Wrapáčku© měkké a voňavé déle, aniž by zplesnivělo. A protože jedním z dnešních receptů je i domácí máslová veka, Wrapáček© se okamžitě nabízí jako ideální úkryt pro čerstvě upečené krasavice. Domácí veka navíc bývá větší a vydatnější než kupovaná a díky Wrapáčku© nemusí žádný zbytek tvrdnout nebo končit v koši.
Mrkváček na kořenovou zeleninu
Mrkváček prodlouží čerstvost mrkve, petržele či celeru, které jsou klíčové do vlašského salátu podle ČSN. A stejně jako u brambor, i kořenová zelenina často zbývá po přípravě štědrovečerního bramborového salátu. Zbytky kořenovky v lednici obvykle rychle uvadají, gumovatí a končí v odpadu, ale v Mrkváčku zůstane zelenina křupavá, vláčná a plná chuti, připravená na další využití.
Proč jsou ideální pod stromeček?
- mají každodenní využití
- snižují domácí plýtvání
- jsou udržitelné a znovupoužitelné
- potěší praktickým přínosem i vzhledem
- fungují jako hezký impuls ke změně návyků
Vánoční období – čas, kdy si můžeme dopřát
O adventní neděli se hodí čtení spíš odpočinkové, ale už teď se můžeme těšit na chvíle, kdy mezi svátky rozvoníme kuchyň. Právě tehdy bývá čas i na recepty, kterým se běžně nevěnujeme, protože potřebují trochu péče a klidu.
A letos se vracíme ke klasice, která v mnoha domácnostech vyvolává nečekaně silnou nostalgii. Pamětníci jistě s úsměvem vzpomenou na vlašák s rohlíkem – malou, ale vydatnou radost či nutnost všedních dní. Vlašský salát podle ČSN z roku 1976 byl pojem a není divu, že se k němu dnes rádi vracíme. A aby byl zážitek kompletní, přidáváme i domácí máslovou veku a rychlou majonézu. Společně tvoří kombinaci, která evokuje staré dobré časy, ale chutná dokonale i v těch současných.
Recept 1: Vlašský salát podle ČSN 1976
Suroviny:
- 350 g vařených brambor (uvařených ve slupce a oloupaných)
- 48 g vařené mrkve
- 32 g vařeného celeru
- 220 g měkkého salámu (šunkový, junior apod. – vybírejte ale co nejkvalitnější)
- 90 g sterilovaných okurek
- 20 g sterilovaného hrášku
- 200 g majonézy (ideálně domácí, viz recept níže)
- 20 g plnotučné hořčice
- 0,5 g mletého pepře
- 15 g octa
- 5 g worcesterské omáčky
- 10 g krupicového cukru
- 10 g soli (případně méně, podle chuti)
Postup:
Brambory, zeleninu a okurky nakrájejte na malé kostičky, salám na tenké nudličky, přidejte hrášek. Zlehka promíchejte s majonézou, hořčicí, worcesterskou omáčkou, cukrem, solí a pepřem. Nechte alespoň hodinu odležet.
Recept 2: Máslová veka
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 285 g mléka
- 60 g změklého másla
- 20 g cukru
- 11 g soli
- 20 g čerstvých kvasnic (1/2 kostky), případně 6 g sušeného droždí
- vejce na potření
Postup:
Z mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Do mísy robota dejte mouku, sůl, kvásek, zbytek mléka a změklé máslo. Hákem nechce vypracovat hladké a pružné těsto. Nechte 60–90 minut vykynout (do dvojnásobného objemu). Těsto rozdělte na dvě poloviny a vytvarujte veky, které nechte na plechu ještě asi 20 minut dokynout. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut.
Recept 3: Domácí rychlá majonéza
Suroviny:
- 1 vejce
- 200 ml oleje
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička octa
- sůl
- špetka cukru krupice
Postup:
Celé vejce, hořčici, ocet, sůl a cukr vložte do úzké nádoby a zalijte olejem. Tyčový mixér ponořte až na dno, zapněte na nejvyšší rychlost a pomalu s ním pohybujte směrem vzhůru. Měli byste vidět, jak se u dna suroviny pojí v majonézovou emulzi. Jakmile se vytvoří majonéza, můžete libovolně dochutit a ještě promixovat. Uchovávejte v chladu (nezapomeňte, že v majonéze je čerstvé vejce).
Ať vám advent chutná
První adventní neděle je skvělým okamžikem dát si oddych, naladit se na klidnější rytmus a možná i přehodnotit, jak doma hospodaříme s jídlem. Praktické dárky, které pomáhají předcházet plýtvání, mohou být příjemným krokem správným směrem. A až přijde čas vánočního a silvestrovského hodování, může vás potěšit vůně poctivé veky a vzpomínka na „vlašák s rohlíkem“, která v mnohých vyvolává úsměv.
Zdroj: ČSN 1976, YT, cuketka, zembag, wrapup




