Výzkum plýtvání potravinami spotřebiteli se vyznačuje roztříštěností, nedostatečnou diferenciací a relativním nedostatkem vysvětlujícího výzkumu příčinných mechanismů. Cílem nizozemské studie tak bylo přispět ke komplexnímu pochopení možných příčin vzniku plýtvání potravinami ze strany spotřebitelů, a to prostřednictvím konfiguračního systematického přehledu literatury o možných faktorech plýtvání potravinami ze strany spotřebitelů. Systematicky byly analyzovány a syntetizovány poznatky z 59 odborných článků.

Potenciální faktory plýtvání potravinami spotřebiteli byly identifikovány a rozděleny do kategorií behaviorálních, osobních, výrobkových a společenských faktorů a podskupin těchto kategorií. Na základě syntetického přehledu 116 faktorů byl vytvořen rámec, který konceptualizuje vznik spotřebitelského plýtvání potravinami ve vztahu k fázím potravinového řetězce v domácnostech. Tento přehled osvětluje způsoby, jakými mohou navrhované faktory souviset s plýtváním potravinami v závislosti na kontextu, a možnost paralelních příčinných cest.

Faktory plýtvání potravinami mohou mít vliv neočekávaným, nepřímým nebo vícenásobným způsobem, což může vysvětlit rozporuplná zjištění. Mohou interagovat s jinými faktory nebo vytvářet podmínku pro to, aby jiné faktory mohly hrát roli, nebo mohou být v korelaci s plýtváním potravinami, aniž by hrály příčinnou roli. Rámec může usnadnit integrální a kontextově citlivou systémovou perspektivu, a tím podpořit studie, které zohledňují složitost plýtvání potravinami ze strany spotřebitelů, a lépe cílené intervenční programy.

Celou studii najdete zde