Podle MZe 53 procent potravinového odpadu produkují domácnosti, 19 procent se týká zpracování, 12 procent se vztahuje na služby stravování, prvovýroba má na svědomí 11 procent a maloobchod 5 procent. V rámci celé EU se zbytečně vyhodí 20 procent vyrobených potravin, a na globální úrovni je to dokonce třetina. V Unii to představuje 88 milionů tun ročně, což je asi 175 kilogramů na jednotlivce, přičemž v jižní Evropě se tato hodnota vyšplhá nad 200 kilogramů. V tuzemsku je to okolo 56 kilogramů. Dle studie Mendelovy univerzity v Brně se pak domácnostech vyhodí kolem 37 kilogramů potravin na osobu za rok.
V EU je cílem do roku 2025 snížit objem potravinového odpadu o 30 procent a do roku 2030 o polovinu. Zveřejňování informací o odpadu z potravin bude zajišťováno ministerstvem životního prostředí na základě informací od ministerstva zemědělství.
Více se dočtete tady