Proč je založen a co je jeho cílem?
Založení FOOD WASTE INSTITUTu je reakcí na stále narůstající problém plýtvání potravinami, který má negativní dopady nejen na životní prostředí, ale také dopady ekonomické a sociální. FWI bude sloužit jako platforma, která propojuje různé zainteresované strany a umožňuje jim společně pracovat na snižování plýtvání potravinami a dosahování udržitelnějšího a efektivnějšího potravinového systému. FWI se bude svojí činností snažit aktivně přispívat ke snížení plýtvání potravinami na všech úrovních potravinového řetězce, čímž se mohou snížit negativní dopady na životní prostředí a zároveň přispět k ekonomické úspornosti a sociální spravedlnosti.
1) Sdílení a centralizace dat týkajících se FW
Existuje mnoho informací a výzkumných výsledků, metodik a postupů týkajících se potravinami, které jsou rozptýleny v různých zdrojích. FWI nabídne centralizovanou platformu, která umožní snadný přístup ke všem relevantním informacím souvisejícím s touto tematikou. Praxe ukazuje, že v současnosti chybí místo, kde by bylo možné sdílení dat týkajících se FW, ať už jsou to výstupy nových studií, fungujících best practices, implementovaných metodik, aktualit či legislativních změn spojených s plýtváním potravinami. Tato platforma bude dostupná pro všechny zainteresované strany, jako jsou akademická sféra, municipality, neziskový sektor, zemědělci, výrobci potravin, distributoři a maloobchodní řetězce. Klíčovou činností tedy bude shromažďování a sledování dat týkajících se plýtvání potravinami ze všech článků potravinového řetězce, včetně akademických studií, výzkumných zpráv, statistik, aktuálních trendů a legislativy. Vzhledem k rostoucímu počtu dat a nových studií je důležité, aby všichni zainteresovaní měli přístup k aktuálním poznatkům. IPP usnadňuje evidence-based rozhodování na všech úrovních, což umožňuje efektivnější strategie a politiky zaměřené na snižování plýtvání potravinami
2) Osvěta informací a vzdělávací programy
týkajících se problematiky plýtvání potravinami – FWI bude aktivně propagovat sdílené informace a poznatky o plýtvání potravinami prostřednictvím různých médií (sociální média, web, tištěná média apod.), bude participovat na pořádání eventů, jako jsou konference, workshopy, webináře , vzdělávací programy zaměřené na snižování plýtvání potravinami na všech úrovních potravinového řetězce, které podpoří implementaci efektivních opatření vedoucích ke snížení FW. Cílem je zvyšovat povědomí a informovanost všech zainteresovaných stran.
3) Spolupráce a sdílení osvědčených postupů
Spolupráce s různými zainteresovanými stranami je klíčem k úspěšnému snižování plýtvání potravinami, FWI vytvoří platformu, kde se mohou aktéři potravinového řetězce vzájemně inspirovat, sdílet osvědčené postupy a společně hledat inovativní řešení. FWI bude aktivně spolupracovat s akademickou sférou, vládními orgány, obcemi, neziskovým sektorem, výrobci potravin, distributory a maloobchodními řetězci. Zainteresované strany budou povzbuzovány, aby se aktivně zapojily do řešení problematiky plýtvání potravinami. Cílem je snaha o propojení různorodých subjektů v kontextu implementace opatření vedoucích ke snížení plýtvání potravinami.
Principy
Hlavním cílem našeho webu je poskytnout uživatelům jedno místo, kde mohou získat co nejvíce relevantních informací týkajících se problematiky plýtvání potravinami, které jsou založeny na vědeckých poznatcích a relevantních zdrojích. Chceme, aby naše platforma sloužila jako zdroj komplexních a aktuálních dat, analýz a zpráv, které pomáhají porozumět této důležité globální výzvě a podporují úsilí o její řešení.
Níže uvedené principy dat odrážejí naši snahu zveřejňovat pouze nezávislé studie a relevantní zdroje informací, které podporují účel našeho webu – poskytnout uživatelům co nejvíce informací k problematice plýtvání potravinami.
Náš tým
Spolupráce
Posláním FOOD WASTE INSTITUTu je vytvářet prostor a příležitosti ke sdílení dobré praxe,
inovací a informací v oblasti vzniku a řešení potravinového odpadu.
Plýtvání potravinami je velký problém ekonomický, ekologický i etický. K jeho úspěšnému
řešení by měly přispívat zástupci všech subjektů, které mají nějaký vliv na produkci,
distribuci, zpracování a výzkum potravinového odpadu, tedy producenti, obchodníci,
spotřebitelé, akademický sektor, vzdělávací systém a odpovědné státní orgány.
Pokud vás oslovuje, co děláme a chtěli byste s námi spolupracovat, neváhejte a kontaktujte nás.