Proč je založen a co je jeho cílem?

Založení FOOD WASTE INSTITUTu je reakcí na stále narůstající problém plýtvání potravinami, který má negativní dopady nejen na životní prostředí, ale také dopady ekonomické a sociální. FWI bude sloužit jako platforma, která propojuje různé zainteresované strany a umožňuje jim společně pracovat na snižování plýtvání potravinami a dosahování udržitelnějšího a efektivnějšího potravinového systému. FWI se bude svojí činností snažit aktivně přispívat ke snížení plýtvání potravinami na všech úrovních potravinového řetězce, čímž se mohou snížit negativní dopady na životní prostředí a zároveň přispět k ekonomické úspornosti a sociální spravedlnosti.

1) Sdílení a centralizace dat týkajících se FW

Existuje mnoho informací a výzkumných výsledků, metodik a postupů týkajících se potravinami, které jsou rozptýleny v různých zdrojích. FWI nabídne centralizovanou platformu, která umožní snadný přístup ke všem relevantním informacím souvisejícím s touto tematikou. Praxe ukazuje, že v současnosti chybí místo, kde by bylo možné sdílení dat týkajících se FW, ať už jsou to výstupy nových studií, fungujících best practices, implementovaných metodik, aktualit či legislativních změn spojených s plýtváním potravinami. Tato platforma bude dostupná pro všechny zainteresované strany, jako jsou akademická sféra, municipality, neziskový sektor, zemědělci, výrobci potravin, distributoři a maloobchodní řetězce. Klíčovou činností tedy bude shromažďování a sledování dat týkajících se plýtvání potravinami ze všech článků potravinového řetězce, včetně akademických studií, výzkumných zpráv, statistik, aktuálních trendů a legislativy. Vzhledem k rostoucímu počtu dat a nových studií je důležité, aby všichni zainteresovaní měli přístup k aktuálním poznatkům. IPP usnadňuje evidence-based rozhodování na všech úrovních, což umožňuje efektivnější strategie a politiky zaměřené na snižování plýtvání potravinami

2) Osvěta informací a vzdělávací programy

týkajících se problematiky plýtvání potravinami – FWI bude aktivně propagovat sdílené informace a poznatky o plýtvání potravinami prostřednictvím různých médií (sociální média, web, tištěná média apod.), bude participovat na pořádání eventů, jako jsou konference, workshopy, webináře , vzdělávací programy zaměřené na snižování plýtvání potravinami na všech úrovních potravinového řetězce, které podpoří implementaci efektivních opatření vedoucích ke snížení FW. Cílem je zvyšovat povědomí a informovanost všech zainteresovaných stran.

3) Spolupráce a sdílení osvědčených postupů

Spolupráce s různými zainteresovanými stranami je klíčem k úspěšnému snižování plýtvání potravinami, FWI vytvoří platformu, kde se mohou aktéři potravinového řetězce vzájemně inspirovat, sdílet osvědčené postupy a společně hledat inovativní řešení. FWI bude aktivně spolupracovat s akademickou sférou, vládními orgány, obcemi, neziskovým sektorem, výrobci potravin, distributory a maloobchodními řetězci. Zainteresované strany budou povzbuzovány, aby se aktivně zapojily do řešení problematiky plýtvání potravinami. Cílem je snaha o propojení různorodých subjektů v kontextu implementace opatření vedoucích ke snížení plýtvání potravinami.

Spolupracují s námi:

Principy

Hlavním cílem našeho webu je poskytnout uživatelům jedno místo, kde mohou získat co nejvíce relevantních informací týkajících se problematiky plýtvání potravinami, které jsou založeny na vědeckých poznatcích a relevantních zdrojích. Chceme, aby naše platforma sloužila jako zdroj komplexních a aktuálních dat, analýz a zpráv, které pomáhají porozumět této důležité globální výzvě a podporují úsilí o její řešení.

Níže uvedené principy dat odrážejí naši snahu zveřejňovat pouze nezávislé studie a relevantní zdroje informací, které podporují účel našeho webu – poskytnout uživatelům co nejvíce informací k problematice plýtvání potravinami.

Nezávislost a objektivita

Zveřejňované informace jsou založeny na nezávislých studiích a relevantních zdrojích informací, bez vlivu sponzorů či jiných zainteresovaných stran.

Transparentnost zdrojů

Každá publikace jasně identifikuje zdroje informací a poskytuje odkazy, aby uživatelé mohli ověřit jejich pravdivost a spolehlivost.

Otevřenost ke kritice

Jsme otevřeni přijímání zpětné vazby a kritiky od našich uživatelů a aktivně se snažíme zlepšovat kvalitu našich zveřejňovaných informací.

Pravidelná aktualizace

Informace na našem webu jsou pravidelně aktualizovány, aby uživatelé měli přístup k nejnovějším dostupným údajům a analýzám týkajícím se plýtvání potravinami.

Náš tým

Pavel Kosorin

Ředitel, 774 526 777, pavel.kosorin@fwinstitut.cz

Spolupráce

Posláním FOOD WASTE INSTITUTu je vytvářet prostor a příležitosti ke sdílení dobré praxe,

inovací a informací v oblasti vzniku a řešení potravinového odpadu.

Plýtvání potravinami je velký problém ekonomický, ekologický i etický. K jeho úspěšnému

řešení by měly přispívat zástupci všech subjektů, které mají nějaký vliv na produkci,

distribuci, zpracování a výzkum potravinového odpadu, tedy producenti, obchodníci,

spotřebitelé, akademický sektor, vzdělávací systém a odpovědné státní orgány.

Pokud vás oslovuje, co děláme a chtěli byste s námi spolupracovat, neváhejte a kontaktujte nás.