Jamie Oliver, světoznámý kuchař, autor kuchařek a bojovník za zdravější stravování, není jen mistrem v přípravě lahodných jídel, ale také velkým propagátorem šetření potravinami. Ve svých knihách, televizních pořadech a kampaních neustále upozorňuje na to, kolik jídla zbytečně končí na skládkách, a učí nás, jak z každé suroviny vytěžit maximum. Jeho iniciativy se zaměřují nejen na úsporu jídla, ale také na udržitelnost a podporu zodpovědného přístupu k planetě.
Plýtvání potravinami je problém, který nás pálí čím dál víc. A není divu. Podle statistik by západní svět mohl třikrát nasytit všechny hladovějící jen tím, co vyhodí. Šokující, co? Kromě toho plýtvání jídlem není jen nešetrné vůči planetě, ale i vůči naší peněžence. Představte si, že průměrná britská rodina vyhodí ročně jídlo za 700 liber (to je skoro 20 tisíc korun!).
Dobrá zpráva je, že s pár jednoduchými triky můžeme plýtvání snížit – a ještě na tom vydělat. Přinášíme vám praktické tipy, které zavedete raz dva, a uvidíte, jak se vaše kuchyně i životní styl promění k lepšímu.
1. Plánujte jídelníček jako profíci
Týdenní jídelní plán je klíčem k úspěchu. Stačí si na chvíli sednout, zamyslet se, co budete během týdne jíst, a podle toho nakoupit. Když přesně víte, co potřebujete, nehrozí, že domů přitáhnete plný košík zbytečností, které skončí v koši. Navíc si ušetříte čas i nervy při vaření – budete mít vždy po ruce to, co potřebujete.
2. Seznam, váš nejlepší parťák při nakupování
Kolikrát už jste šli do obchodu jen pro mléko a vrátili se s taškami plnými věcí, které ani nepotřebujete? S nákupním seznamem se tohle nestane. Než vyrazíte, prohlédněte si zásoby doma a napište si, co je třeba dokoupit. A hlavně – držte se seznamu!
3. Nechte promluvit data trvanlivosti
Rozlišujte mezi datem „minimální trvanlivosti“ a „spotřebujte do“. To první je jen doporučení – pokud jídlo vypadá a voní dobře, klidně ho snězte. Datum „spotřebujte do“ ale berte vážně, zejména u čerstvých a rychle se kazících potravin. Naučte se věřit svým smyslům – nos a oči jsou často spolehlivější než štítek.
4. Nebojte se „nedokonalých“ plodů
V obchodech často vidíme dokonalé ovoce a zeleninu. Ale co ty křivé nebo s malou vadou? Ty většinou skončí na skládce, a přitom jsou stejně chutné a výživné jako jejich „hezčí“ kolegové. Zkuste je hledat na trzích nebo ve speciálních kampaních supermarketů. Ušetříte peníze a podpoříte omezení plýtvání.
5. Otevřete svou mysl (a chuťové buňky)
Proč se držet jen osvědčených kousků masa nebo ryb? Zkuste něco nového! Kupte celé ryby a z kostí a hlav připravte vývar. Nebo si pořiďte méně oblíbené části masa – jsou levnější a při správné přípravě neskutečně chutné. Experimentujte, vaření může být zábava!
6. Podpořte mladé slepičky
Vejce od mladých slepic jsou menší, a proto je supermarkety často odmítají. Ale chuťově jsou stejně skvělá jako ta velká. Najdete je hlavně na farmářských trzích. Dejte jim šanci a pochutnáte si, navíc podpoříte menší chovatele.
7. Hlídejte teplotu v lednici a mrazáku
Správně nastavená teplota (ideálně kolem 4 °C v lednici) zajistí, že potraviny vydrží déle čerstvé. A co mrazák? Ten je hotovým kouzlem na uchování jídla. Naučte se mrazit i zbytky – budete překvapeni, jak moc vám to usnadní život.
8. Méně je někdy více – i na talíři
Naučte se správně odhadovat porce. Kolik těstovin nebo rýže opravdu sníte? Vaření na odhad vede často k přebytkům, které nikdo nesní. Na internetu najdete spoustu tipů na ideální velikosti porcí pro různé potraviny.
9. Zbytky jako šance pro kreativitu
Máte v lednici zbytky večeře? Proměňte je v nové jídlo! Ze zbytků pečeného kuřete udělejte sendviče, zeleninové odřezky proměňte v polévku. A co nejde hned sníst, zamrazte – s popiskem a datem, ať víte, co máte.
10. Inspirujte se u Jamieho
Jamie Oliver ví, jak na to. V jeho knize Save With Jamie (česky vyšlo jako Vařte chytře jako Jamie) najdete skvělé tipy na šetrné, chutné a výživné vaření. Naučíte se, jak co nejlépe využít všechny suroviny a přitom ušetřit.
Každý krok, který podniknete k omezení plýtvání, je krok správným směrem. Pomáháte planetě, šetříte peníze a vaříte s čistým svědomím. Tak na co čekáte? Začněte už dnes!
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/inspiration/food-waste-what-you-need-to-know/