Plýtvání potravinami má i finanční hledisko, úspory se u čtyřčlenné domácnosti šplhají do tisíců ročně. Podle společného výzkumu VŠE v Praze, Mendelovy univerzity a organizace Zachraň jídlo by čtyřčlenná rodina mohla ročně ušetřit 14 076 Kč, což v přepočtu na průměrnou domácnost s 2,33 členy činí 8 199 Kč.
Data z Mendelovy univerzity, získaná během let 2019 až 2022, poskytla podrobné informace o množství jídla, které domácnosti vyhodí. „Odpad z bytových komplexů, který jsme sledovali, nám poskytl velmi přesné informace o objemu vyhazovaného jídla. Bereme v úvahu 53 kilogramů potravin na osobu za rok, když odstraníme nevyhnutelný odpad, jako jsou kosti či skořápky,“ vysvětluje Lucie Veselá z Mendelovy univerzity.
Tým expertů z VŠE v Praze, vedený Veronikou Mokrejšovou s Alenou Filipovou a Jiřím Zemanem, při odhadování finanční hodnoty vyhozených potravin zohlednil řadu faktorů. Použili statistiky o spotřebě potravin a výdajích na ně z Českého statistického úřadu. „Zamysleli jsme se i nad složením nákupů, protože dražší potraviny se vyhazují méně, zatímco ty s kratší trvanlivostí více. Vypočítali jsme i potraviny, které jdou do odpadu přes dřez nebo toaletu. Do úvahy jsme vzali inflaci a předpověď ČNB na rok 2023, stejně jako pokles plýtvání potravinami v domácnostech v důsledku ekonomické krize,“ uvádí Veronika Mokrejšová.
Výsledná částka naznačuje, že každý jednotlivec v průměru vyhodil v roce 2023 potraviny v hodnotě 3 519 Kč. Pro průměrnou domácnost pak roční ztráta činí 8 199 Kč a pro čtyřčlennou rodinu 14 076 Kč.