Nejvíce se v domácnostech plýtvá ovocem a zeleninou, průměrně je vyplýtváno 9,4 kilogramu na osobu za rok. Dále následuje pečivo, kterého jedna osoba ročně vyplýtvá v průměru 7 kilogramů, mléko a mléčné výrobky (průměrně 1,7 kg/os/rok) a maso, vejce a masné výrobky (1,5 kg/os/rok). Rozbory komunálního dopadu potvrdily také vliv sezonnosti. Nejvíce se plýtvá v létě, následují podzim, zima a jaro, Podle ročních období se rovněž liší zastoupení jednotlivých vyplýtvaných potravinových kategorií.
Nový projekt se soustředí na vytvoření efektivního systému pro sběr zbytků jídla specificky ve městských sídlištích, kde je aktuálně málo možností pro separaci tohoto druhu odpadu. Podle průzkumu by většina obyvatel (87 %) ráda tento odpad třídila, avšak skoro polovina z nich nemá dostupné prostředky pro jeho třídění.
Spotřebitelé považují za hlavní překážky v třídění zbytků jídla nedostatek kontejnerů, smrad, a přítomnost hlodavců a hmyzu. Vysoká většina (93 %) by odpad raději vyhazovala vícekrát v týdnu a 80 % by preferovalo, aby sběrný kontejner byl umístěn maximálně 100 metrů od domu. Občané by uvítali možnost vyhazovat zbytky jídla v biologicky rozložitelných sáčcích, které by byly poskytnuty zdarma, nebo by byli ochotni používat vlastní nádoby. Zájem o nákup biologicky rozložitelných sáčků se zvyšuje s příjmem domácností, jak naznačila Lucie Veselá, která se na projektu podílí.
Cílem projektu je navrhnout nový systém sběru, který by omezil zápach, infekce a přítomnost škůdců. Tým zkoumá možnosti zpracování jídelních odpadů v souladu s principy cirkulární ekonomiky. Testovány jsou různé přírodní přísady do sběrných nádob, aby se snížil zápach a zabezpečila mikrobiologická bezpečnost odpadu.
Brněnští výzkumníci se také snaží vzdělávat veřejnost o způsobech, jak snížit produkci zbytků jídla, například prostřednictvím informačních kampaní a vzdělávacích materiálů pro školy, které vytvářejí ve spolupráci s Karlovou univerzitou. Tyto materiály, které budou obsahovat učební texty, multimédia a interaktivní prvky, budou k dispozici všem školám v republice a jsou určeny ke změně spotřebitelských návyků a propagaci neplýtvání potravinami.
Více zde
https://neplytvejpotravinami.mendelu.cz/wp-content/uploads/2022/11/PEFTK29112022_podklad_57378.pdf