- 24. 10. 2024Praktické rady
Možná vás to překvapí, ale moderní lednice jsou konstruované tak, aby v nich měly potraviny svoje konkrétní místo, kde se budou cítit jako v bavlnce. Pokud budete potraviny ukládat v lednici na správné místo, prodloužíte jim trvanlivost a zachováte čerstvost. Předejdete také tomu, aby se v nich začaly množit bakterie. Existuje ale řada potravin, které do lednice nepatří.
- 21. 10. 2024Aktuality
Zveme studenty, startupy, malé a střední podniky, vědce, inovátory a všechny ostatní na hackathon zaměřený na řešení výzev spojených s bioodpadem.
- 17. 10. 2024Aktuality
Společně proti plýtvání potravinami
- 14. 10. 2024Analýzy a studie
Pro přechod od současného stavu vysokého množství potravinového odpadu v domácnostech k udržitelnější budoucnosti musíme změnit svoje chování. Pobídky přitom fungují daleko lépe než rozkazy a zákazy.
- 10. 10. 2024Praktické rady
Víte, že podle OSN se ročně vyhodí přibližně 1,3 miliard tun jídla? Trápí vás, že mrháte jídlem a chtěli byste plýtvání omezit? Zkuste se řídit 7 tipy, které sestavil Košík.cz.
- 8. 10. 2024Praktické rady
Dva mladí vášniví cestovatelé, Jakub a Karin, se v přestavěné dodávce vydali na cestu za poznáváním krás Evropy. Podělili se o svůj příběh i životní postoj.
- 7. 10. 2024Analýzy a studie
Plýtvání potravinami má závažné environmentální, sociální a ekonomické důsledky. Záměr neplýtvat potravinami a chování spotřebitelů v této oblasti ovlivňuje hned několik faktorů. Vědci z turecké Bandırma Onyedi Eylül University se je pokusili vysvětlit pomocí rozšířené teorie plánovaného chování, která považuje záměr jako primární antecedent chování.
- 30. 9. 2024Analýzy a studie
Onemocnění covid-19, jehož pandemie v letech 2019–2021 ochromila a téměř zastavila celý svět, nám do jisté míry dala příležitost přehodnotit životní styl založený na nadměrné spotřebě. Tato studie nám může poskytnout cenné poznatky, které lze extrapolovat i na jiné regionální kontexty, abychom se mohli účinně připravit na budoucí krizové situace.
- 23. 9. 2024Analýzy a studie
Většinu území Kataru pokrývá vápencová poušť téměř bez vegetace, zemědělsky je využíváno pouze 2,5 procenta rozlohy země. Jako země s omezenými zemědělskými zdroji je Katar závislý na dovozu potravin ze zahraničí a problematika plýtvání potravinami zde silně rezonuje.