Přeskočit na obsah
Food Waste Institut LogoFood Waste Institut LogoFood Waste Institut Logo
  • Úvod
  • Aktuality
  • Praktické rady
  • Analýzy a studie
  • Články
  • Partneři
  • O nás
  • Kontakt
 Avada Accountant Demo
  • (555) 802-1234
  • Email Us
  • Úvod
  • Aktuality
  • Praktické rady
  • Analýzy a studie
  • Články
  • Partneři
  • O nás
  • Kontakt

Aktuality

Každý den monitorujeme aktuální dění z oblasti plýtvání potravinami. Ty nejčerstvější informace najdete právě tady.

  • 1. 12. 2025Aktuality

    Jeden kód na produkt: maloobchod míří k revoluci v označování zboží

    Na obalech výrobků přibývá čárových a QR kódů, které zabírají místo a komplikují práci výrobcům, logistice i obchodům. Řešením může být přechod na jediný 2D kód, jenž ponese identifikaci i všechna doplňková data a zároveň pomůže omezit plýtvání potravinami

    Číst dále
  • 1. 12. 2025Aktuality

    FWI Report – listopad 2025

    Každý měsíc sledujeme, co se v Česku děje v oblasti boje proti plýtvání potravinami. V přehledu za listopad 2025 najdete informace o zajímavých akcích, projektech a iniciativách, které pomáhají měnit náš vztah k jídlu a potravinám

    Číst dále
  • 24. 11. 2025Aktuality

    WrapUp v testu FWI: jak obstál Wrapáček© na chléb a Mrkváček na zeleninu? Přidáváme i pohled na vývoj pro velkoobchod

    Redakce Food Waste Institut otestovala dva nejznámější výrobky české značky WrapUp – pytlík na pečivo Wrapáček© a pytlík na kořenovou zeleninu Mrkváček. Oba produkty pomohly výrazně prodloužit čerstvost potravin a přispět k omezení plýtvání v domácnosti. A nejen to: firma WrapUp podle dostupných podkladů vyvíjí také řešení pro profesionální provozy a velkoobchod

    Číst dále
  • 23. 11. 2025Aktuality

    Češi vyhazují jídlo za tisíce: největší potravinový odpad tvoří mladí

    Češi ročně vyhodí téměř metrák jídla na osobu. Největší podíl má generace Z, která se sice hlásí k udržitelnosti, ale podle analýz tvoří největší potravinový odpad. Nové výzkumy i evropská legislativa ukazují, že problém už nelze přehlížet

    Číst dále
  • 23. 11. 2025Aktuality

    Rozhovor s doc. Ing. Pavlem Kloučkem, Ph.D. o inovacích ve skladování potravin

    Inovace ve skladování potravin hrají klíčovou roli v boji proti plýtvání. V rozhovoru s doc. Ing. Pavlem Kloučkem, Ph.D. přibližujeme, jak výzkum v oblasti kvality zemědělských produktů přechází do praxe – mimo jiné skrze řešení jako je pytel Zembag určený ke skladování brambor

    Číst dále
  • 19. 11. 2025Aktuality

    Rekordní výsledky listopadové sbírky potravin. Lidé darovali 719 tun pomoci

    Podzimní Sbírka potravin přinesla v listopadu 2025 historicky nejvyšší výsledek. Češi a Češky darovali celkem 719 tun potravin a drogerie. K rekordnímu objemu přispěla nejen fyzická sbírka v obchodech, ale také digitální a online dary

    Číst dále
  • 17. 11. 2025Aktuality

    Kulatý stůl FWI na Mendelově univerzitě: Společně proti plýtvání potravinami

    13. listopadu 2025 se na půdě Mendelovy univerzity v Brně uskutečnilo podzimní setkání Food Waste Institutu zaměřené na obaly, skladování a jejich roli v omezování potravinového odpadu. Akce proběhla pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného, Ministerstva životního prostředí a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Výrazným momentem byla osobní účast ministra životního prostředí Mgr. Petra Hladíka.

    Číst dále
  • 13. 11. 2025Aktuality

    2D kódy míří do maloobchodu: startuje technologická změna, která omezí plýtvání i zvýší bezpečnost potravin

    2D kódy se stávají novým standardem v maloobchodě a už za dva roky budou běžnou součástí každodenního nakupování. Spotřebitelům otevřou cestu k podrobným informacím o produktech, obchodníkům pomohou lépe hlídat expirace a výrobcům usnadní sledování šarží. Tato technologie může výrazně omezit plýtvání potravinami i zvýšit bezpečnost na trhu.

    Číst dále
  • 7. 11. 2025Aktuality

    Španělská Mercadona digitalizuje čerstvé potraviny: 2D kódy pomáhají šetřit čas i jídlo

    Španělský maloobchodní řetězec Mercadona jako první v Evropě plošně nasadil 2D QR kódy na obaly čerstvého masa s proměnnou hmotností. Nový systém přináší revoluci v identifikaci, sledování a slevování potravin a pomáhá tak výrazně omezit plýtvání jídlem. Inspirací mu byl úspěšný australský pilot, který dokázal snížit potravinové ztráty o 40 %

    Číst dále
12Další
Food Waste Institut LogoFood Waste Institut LogoFood Waste Institut Logo
FOOD WASTE INSTITUT, z.s.

Jak zastavit plýtvání potravinami? Klíčová je změna myšlení.

Zemědělská 1665/1,
Černá Pole, 613 00 Brno

O plýtvání potravinami
  • Úvod
  • Aktuality
  • Praktické rady
  • Analýzy a studie
  • Články
  • Partneři
  • O nás
  • Kontakt

© 2025 • Všechna práva vyhrazena FOOD WASTE INSTITUT, z.s. • Designed by DIRECTIVE

Nahoru
Page load link
Spravovat Souhlas
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}